ABD Hazinesi ihale miktarlarını Nisan ayına kadar artıracak
ABD Hazine Bakanlığı, kupon ihalelerinin boyutunu Nisan ayına kadar kademeli olarak artırmayı planladığını ancak yakın gelecekte daha fazla artış öngörmediğini açıkladı. Hazine, 15 Şubat’ta vadesi dolacak yaklaşık 105,1 milyar dolarlık özel tahvil için üç ayda bir toplam 121 milyar dolar geri ödeme yapacak. Bu hamleyle özel yatırımcılardan ilave 15,9 milyar dolar nakit elde edilmesi amaçlanıyor.
Gelecek haftanın programında 54 milyar dolarlık üç yıllık ABD tahvili, 42 milyar dolarlık 10 yıllık tahvil ve 25 milyar dolarlık 30 yıllık tahvil satışı yer alıyor. Açıklamanın ardından ABD Hazine tahvili fiyatlarının yükselmesi ve getirilerin düşmesi yatırımcılar tarafından memnuniyetle karşılandı. ABD 10 yıllık tahvilin getirisi 8,6 baz puan düşüşle %3,97’ye, iki yıllık tahvilin getirisi ise 13 baz puan düşüşle %4,231’e geriledi.
New York Jefferies’ten ABD’li ekonomist Tom Simons, ihale büyüklüklerinin daha fazla artırılmaması kararının kendilerini rahatlattığını belirterek, “Onlar takip ettiği sürece ihale büyüklüklerinin daha fazla artırılmaması iyi bir şey. ” Simons ayrıca Temmuz 2023’ten bu yana aylık nominal kupon ihalesi arzının %40 artarak aylık 93 milyar dolara ulaştığına dikkat çekti.
Hazine Müsteşarlığı’nın mali piyasalardan sorumlu sekreter yardımcısı Josh Frost, mevcut artışların Hazine’yi, mali görünümdeki herhangi bir değişikliği veya Federal Rezerv tarafından yönetilen gelecekteki Sistem Açık Piyasa Hesabı (SOMA) itfalarının süresindeki değişiklikleri aktif olarak yönetme pozisyonuna getireceği yorumunu yaptı.
Pazartesi günü Hazine, beklenen yüksek net mali akışlar ve artan nakit rezervleri nedeniyle ilk çeyrek için 760 milyar dolar borçlanma gereksinimi öngörüyor; bu, Ekim ayındaki tahminden 55 milyar dolar daha az. İkinci çeyrekte borçlanmanın 202 milyar dolar olması bekleniyor.
Hazine ayrıca 2 ve 5 yıl vadeli tahvillerin ihale büyüklüklerinin ayda 3 milyar dolar, 3 yıl vadeli tahvillerin ayda 2 milyar dolar, 7 yıl vadeli tahvillerin ise ayda 1 milyar dolar artacağını açıkladı. Sonuç olarak, bu tahvillerin ihale büyüklükleri Nisan ayı sonuna kadar sırasıyla 9 milyar dolar, 6 milyar dolar, 9 milyar dolar ve 3 milyar dolar artacak.
Ayrıca Hazine, gösterge 10 yıl vadeli tahvilin yeni ihraç ve açılış ihale büyüklüklerini 2 milyar dolar, 30 yıl vadeli tahvilin ise 1 milyar dolar artırmayı planlıyor. 20 yıllık tahvil ihalelerinin büyüklüğü değişmeyecek. Hazine ayrıca Şubat ve Mart aylarında iki yıl vadeli değişken faizli tahvillerin yeniden açılış ihale büyüklüğünü 2 milyar dolar, Nisan ayında ise yeni ihraç büyüklüğünü ise 2 milyar dolar artıracak.
Hazine Enflasyon Korumalı Menkul Kıymetler (TIPS) için Hazine, toplam satılabilir borç miktarına göre TIPS’in tutarlı bir payını korumak amacıyla ihale boyutlarını kademeli olarak artırmayı planlıyor. Şubat ayındaki 30 yıllık TIPS yeni ihraç ihalesinin büyüklüğü 9 milyar dolarda kalacak, Mart ayındaki 10 yıllık TIPS yeni ihraç ihalesinin büyüklüğü 1 milyar dolar artarak 16 milyar dolara çıkacak, 5 yıllık TIPS yeni ihraç ihalesinin büyüklüğü ise 1 milyar dolar artarak 16 milyar dolara çıkacak. Nisan ayındaki yeni ihraç ihalesi 1 milyar dolar artarak 23 milyar dolara çıkacak. milyar dolara çıkacak.
Hazine bonosu ihale büyüklüklerinin Mart ayı sonuna kadar mevcut seviyelerde kalması bekleniyor. Bu durum, önümüzdeki iki ayda özel sektör varlıklarında net 300-350 milyar dolarlık bir artışa yol açabilir. Mart sonu veya Nisan başında Hazine, vergi beyanı döneminden önce kısa vadeli tahvil ihalelerinin boyutunu bir miktar azaltmayı planlıyor.
Ayrıca Hazine, beklenen geri alım programına ilişkin güncelleme yaparak, ilk sipariş geri alım operasyonunun tarihini Mayıs ayında açıklama niyetinde olduğunu açıkladı. Bundan önce, süreçleri ve altyapıyı sınırlı sayıda menkul kıymetle test etmek amacıyla Nisan ayında küçük, pahalı geri alım işlemleri gerçekleştirilecek.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.