Bu çiçeği koparmanın cezası 244 bin 315 TL
Bu çiçeği koparmanın cezası 244 bin 315 TL
Baharın habercisi erken açan kardelenler
Spil Dağı Milli Parkı’nda açan kardelenler fotoğraf tutkunlarını da mest etti
MANİSA Manisa ve İzmir’in ortasında, farklı flora ve faunasıyla adeta bir cenneti andıran Spil Dağı Milli Parkı’nda, genellikle Şubat sonu Mart başında açan kardelen çiçekleri, havalandıktan sonra bu yıl erken açtı. sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrederken ilk cemreler havaya uçtu. Kardelen koparmanın cezasının bu yıl 244 bin 315 TL’ye çıktığı öğrenildi.
1517 rakımlı ve 120’den fazla endemik bitkiye ev sahipliği yapan Spil Dağı Milli Parkı’nda havaların yumuşaması ve ilk cemrenin düşmesiyle birlikte baharın müjdecisi kardelenler eriyen karların ortasında çiçek açtı. Manisa’nın Şehzadeler mahallesi. Birçok endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Spil Dağı Milli Parkı’nda kardelen koparmanın cezasının 109 bin 593 liradan 244 bin 315 liraya çıktığı öğrenildi. Spil Dağı Milli Parkı’nda açan kardelenler, doğa ve fotoğraf tutkunları için görsel bir şölen oluşturdu.
Fotoğrafçılar akın etti
Kardelenleri fotoğraflamaya gelen fotoğrafseverlerden Nursel Türkyılmaz, “Spil’de kardelenleri ilk kez görüyorum. Çok güzeller. Fotoğraflarını çekmek için dışarı çıktım, güzel manzaralar yakalıyorum. Onlar müjdeliyor.” bahar ve karda çok güzel görünüyorsun.” söz konusu. Fotoğraf çektirmeye gelen üniversite öğrencisi Elif Özdemir, “Ben burada öğrenciyim. Spil’e ilk kez gidip karla birlikte kardelenleri böyle görmek çok güzel bir duygu. Herkesin buraya gelip bunları görmesini istiyorum. güzellikler. Ancak baharın geldiğini hissediyoruz. Güneş parlıyor ve orman çok güzel.” Bir diğer fotoğraf tutkunu Mustafa Safa Soğukpınar ise “Spil’e kardelen çekmek için gelmiştim. Çok şaşırdım aslında Spil’de bu kadar güzel kardelenler görmeyi beklemiyordum. Baharın müjdecisi soğuklar yavaş yavaş dağılmaya başladı” dedi. . Bir bakıma baharın habercisi olduğunu düşünüyorum.”
Kapkaç cezası 244 bin 315 TL
Kardelenlerin zarar gördüğünün tespiti halinde Doğa Koruma ve Milli Parklar yetkilileri tarafından idari para cezası uygulanmaktadır. Çevre Kanunu’na göre biyolojik çeşitliliği yok edenlere uygulanan 80 bin 460 lira olan idari para cezası 2022’de 109 bin 593 liraya, bu yıl 244 bin 315 liraya çıkarıldı. Milli Parkta bu çiçeği koparmanın cezasının, mevcut cezanın iki katı olacağı bildirildi.