Gümüşhane-Bayburt Havalimanı’nda üst yapı seviyesine yüzde 10 oranında ulaşıldı.
GÜMÜŞHANE’nin Köse ilçesine bağlı Salyazı köyünde yapımı devam eden ve altyapısı tamamlanan Gümüşhane-Bayburt Havalimanı’nda üstyapı çalışmaları devam ediyor. Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever, “Üst yapı, terminal binası ve diğer ekipmanlarla ilgili çalışmalar yüzde 10 seviyesinde. Yüklenici firma da hızla çalışmalara devam ediyor.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 yıl önce bölgeye yaptığı ziyarette, Gümüşhane-Bayburt arasındaki Salyazı mevkisine yıllık 2 milyon yolcu kapasiteli havalimanı yapılacağını açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının ardından harekete geçildi. Projesi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan Gümüşhane-Bayburt Havalimanı’nın temeli 13 Haziran’da dönemin Başbakanı Binali Yıldırım tarafından atıldı.
ALTYAPI TAMAM
Temel atma töreninin ardından 300 milyon lira ihale bedeliyle yılda 2 milyon yolcuya hizmet verecek havalimanında altyapı çalışmaları tamamlandı. Pist uzunluğu 3 kilometre, genişliği 60 metre olması planlanan ve sisten uzak alanı sayesinde hava şartları nedeniyle iniş yapamayan uçaklara alternatif olacak Gümüşhane-Bayburt Havalimanı’nın üstyapı işleri Karadeniz kıyı şeridinde yaygın olarak görülen ve inişi engelleyen sis ve sis yüzde 10 seviyesine ulaştı. Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever, çalışmaların devam ettiği havalimanı alanında incelemelerde bulundu. Köse Kaymakamı Hakan Öznay ve Köse Belediye Başkanı Turgay Kesler’in de hazır bulunduğu incelemelerde, Havaalanı Denetim Şefi Bilal Timur çalışma hakkında bilgi verdi.
2024 YILINDA İLK UÇUŞ PLANLAMASI
Vali Tanrısever, yaptığı açıklamada, apron ve altyapısı tamamlanan havalimanında üst yapı çalışmalarının önümüzdeki yıl tamamlanacağını ve ilk uçuşun planlandığını söyledi. Havalimanı iletişim yollarındaki eksiklikleri ve ufak değişiklikleri ilgili bakanlıktan talep edeceklerini belirten Vali Tanrısever, “Pistler tamamlandı, terminal binası çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalar en kısa sürede tamamlanacak. Önlemler” dedi. Havalimanı inşaatımızda olası deprem veya su baskını felaketlerine karşı önlem alındı. Üst yapıdaki çalışmalar; Terminal binası ve diğer ekipmanlarla ilgili yüzde 10 seviyesinde. Yüklenici firma hızla çalışmalara devam ediyor. İnşallah bunu da hayata geçirmek istiyoruz. En kısa sürede bölgemizin ve ülkemizin hizmetinde olacağız. Çevre güvenliği ve çevre ilişkileriyle ilgili taleplerimizi de ileteceğiz. Tamamlandığında ülkemize büyük katkı sağlayacak. Değer katacağız” dedi. söz konusu.
‘ALTERNATİF BİR HAVALİMANI OLACAK’
Havalimanının sadece bölge halkına hizmet etmekle kalmayıp çevredeki havalimanlarına da alternatif olacağını kaydeden Vali Tanrısever, “Bu havalimanı olası doğa olayları, hava koşulları ve afetlerde diğer havalimanlarına alternatif olacak. Yıllık 2 milyon yolcu kapasitesi var.Gerekirse artırılabilir.Pistlerin durumu ve terminallerin genişletilmesine gelince Yeterli yerimiz var.Sadece Bayburt ve Gümüşhane illerini düşünmemek lazım.Yapabilecek bir havalimanı. Erzurum, Giresun, Trabzon, Sivas ve Erzincan’a hizmet veriyor.İnşallah ileride hem Gümüşhane’nin hem de Bayburt’un turizm potansiyeli arttığında, “Dış hatlar uçuşlarının da açılmasını ve dolayısıyla yolcu sayısının daha da artmasını bekliyoruz” dedi.