BAKAN DÖNMEZ ‘TÜRKİYE’NİN ENERJİ TARİHİNDE YENİ BİR DÖNEM AÇAN BİNLERCE KAHRAMAN BUGÜN BURADA’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni’nde yaptığı konuşma öncesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğalgaz bulma sürecini anlattı. Bakan Dönmez, Bugün bir ülkenin kaderini değiştirenlerin ortasındayız. İnanan, çabalayan, pes etmeyen, her türlü haksızlığa katlanan ve sonunda vaat edilen zafere ulaşan insanların yanındayız. Başta Cumhurbaşkanımız liderliğiyle Türkiye’nin enerji tarihinde yeni bir çağ açan binlerce kahraman bugün burada. Adlarını bilmiyor olabilirsiniz ama onlar farklı düşündükleri, farklı gördükleri, farklı hissettikleri için öncü oldular. Yeri kırdılar. Bir ülkenin enerji bağımsızlığına giden ilk kıvılcımı ateşlediler. Daha önce Karadeniz’de yabancı firmalarla sondaj yaptık. Ancak herhangi bir sonuca varamadık. Türkiye bir karar vermek zorunda kaldı. ya bu şekilde devam edecektik ya da kendi gemilerimizle, kendi insan kaynağımızla, kendi teknolojimizle devam edecektik. Biz ikincisini seçtik. Yerli ve milli enerji politikası ile arama ve sondaj gemilerimizi filomuza dahil ettik. 29 Mayıs 2020’de Fatih’i İstanbul’dan Filyos’a uğurladığımız günü, ilk keşif haberini aldığım ilk anları, yerin 2 bin 200 metre altından Karadeniz gazının çıkıp buluştuğu sahneyi dün gibi hatırlıyorum. ilk kez gökyüzü ile. Çok şükür umutla çıktığımız bu yolun sonu münzevilerle bitti. Türkiye’nin bugün geldiği nokta sabrın, azmin, çalışmanın, bir olmanın, birlikte olmanın sonucudur. söz konusu.
‘KİMSE KENDİSİNDE GİZLENEN HAYIRLI VE HUZURLU ŞEYLERİ BİLMEZ’
Bakan Dönmez, Fatih Sondaj Gemisi’nin bir milletin kaderini değiştirmesinde büyük rol oynadığını belirtti. Nuh’a gemileri yaptıran irade, Halid bin Ziyad’a gemileri yaktıran o iman, gemileri karadan Fatih’e süren o kararlılık, dünya tarihindeki diriliş ve miracın ilanıdır. 100 yıl önce Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkan Mustafa Kemal’in taşıdığı istiklal meşalesi, tıpkı Zümrüdanka gibi umutları küllerinden solmakta olan bir milleti yeniden diriltmiştir. ve 100 yıl sonra başka bir gemi? Yine Karadeniz’in sularında. Fatih Sondaj Gemisi. Bir milletin kaderini değiştirmede başrol oynadı. Göğsünde ay-yıldız, omuzlarında bir milletin heyecanı, umut dolu yarınları Karadeniz’in dalgalı sularını kavurdu. Yüce Allah’ın Kuran’da buyurduğu gibi, ‘Kimse, kendisi için gizlenen müjdeleri ve mutlulukları bilemez’. İşimiz çalışmaktı. uğraşmaktı. Her arayan bulamazdı ama bulanlar arayanlardı. vazgeçmedik Umutsuzluğa kapılmadık. Sonunda başaracağımıza inandık ve biliyorduk. Hz. Mevlana’nın dediği gibi ‘Ümit; Hiç bitmeyen bahar mevsimidir. Ayrıca içine kar yağar ve bir fırtına çıkar. Ama çiçekler her zaman açmaya devam eder.’ dedi.
‘BU GURUR TÜM TÜRKİYE’NİN’
Bakan Dönmez, birçok güçlü süreçle emek verdiklerini ve her şeye rağmen başardıklarını ifade etti. Çünkü bir hayalimiz vardı. İnandık, denedik. Ayın ve yıldızın yüzünü yere eğmedik. Her türlü önyargıyı yıktık. Direnci kırdık. ‘Arayamazsınız’ dediler, aradık. Bulamazsınız dediler, bulduk. ‘Çıkaramazsınız’ dediler. Çıktık. bugün ise Türkiye’nin enerjide bağımsızlık ateşi Filyos’tan dalga dalga tüm yurda yayılıyor. Bu iş 85 milyon. Bu gurur tüm Türkiye’nindir. Bu başarı Türkiye ile sevinen, Türkiye ile üzülen tüm kardeşlerimizindir. söz konusu.
‘KEŞFİDEN ÜRETİMİNE DÜNYANIN EN KISA DENİZ SİTESİ GELİŞTİRME PROJESİ’
Karadeniz gazının ilk keşiften üretim aşamasına kadar dünyanın en kısa açık deniz saha geliştirme projesi olduğunu vurgulayan Fatih Dönmez, Karadeniz gazının ilk keşiften üretim aşamasına kadar dünyanın en kısa açık deniz saha geliştirme projesi olarak kayıtlara geçtiğini söyledi. Birinci fazda 10 kuyudan günde 10 milyon metreküp, ikinci fazda ise 40 kuyudan günde 40 milyon metreküp doğal gaz üreteceğiz. Proje tam kapasiteye ulaştığında Türkiye’nin mevcut doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu tek başına karşılayacak. Yani keşfimiz tüm konutların 35 yıllık doğal gaz ihtiyacını tek başına karşılayacak kapasitede. Türkiye’nin bağımsızlığı için bölgede 50’den fazla gemi çalıştı. Yanlarında Fatih, Yavuz ve Kanuni Sondaj Gemilerimiz vardı. Karadeniz gazını Cumhuriyetimizin 100. yılına yetiştirmek için 10 bin kişi canla başla çalıştı. Bu süreçte covid, küresel kriz ve depreme rağmen projeyi rekor sürede bitirdik. Bu proje için uzun yıllar yurt dışında çalışıp Türkiye’ye dönen onlarca mühendisimiz var. Babasının vasiyetini yerine getirmek için doğduğu topraklara dönen mühendisimizden, her türlü baskıya direnerek Türk vatandaşı olan yabancı çalışanlarımıza kadar herkes gecelerini burada geçirdi. ifadeleri kullandı.
’85 MİLYONUN GÜCÜMÜZLE PARLAK VE GÜÇLÜ BİR GELECEĞE İLERLİYORUZ’
Bakan Dönmez konuşmasını şöyle tamamladı:
100 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti’nin istiklal meşalesinin yakıldığı yerlerden biri de Sakarya’ydı. 100 yıl sonra, Büyük ve Kudretli Türkiye’nin istiklal meşalesi bu kez Sakarya’dan, Sakarya Gaz Sahası’ndan yükseliyor. 1071 yılında Malazgirt’te başlamış, Selçuklulardan kalma, Osmanlı’dan yadigâr, Cumhuriyet’ten kalma bir yadigâr. Dün, bugün ve yarın için değil; Yüzyıllara, Türkiye’nin Yüzyılına ilham vermeye geliyoruz. Keşif ateşiyle, şafak vakti sönmesin diye çırpınan yıldız ve hilal ile sadece bugünü değil, geleceği de aydınlatıyoruz. 85 milyonun gücüyle aydınlık ve güçlü yarınlara doğru ilerliyoruz. Ve bugün hep bir ağızdan, en gür sesimizle söylüyoruz ki, bu bayrak göklerde dalgalanırken, şehadetin temeli göğe yükselirken, istiklal uğrunda yanan bir millet korkmasın bu ateşten. bu topraklarda dışarı çıkmayacak.