BMGK Başkanlığı’ndan İsrail’in yasa dışı yerleşim faaliyetlerine tepki
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Başkanlığı, İsrail’in Filistin topraklarındaki yasa dışı Yahudi yerleşimlerini kendi kanunları çerçevesinde “meşrulaştırma” kararına karşı çıktığını bildirdi.
BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı’nda İsrail yönetiminin 9 yasa dışı Yahudi yerleşim birimine ilişkin “yasallaştırma” kararına ilişkin açıklama oybirliğiyle kabul edildi.
İsrail’in “yasallaştırma” kararının uluslararası hukuk kapsamında yasal olmadığına işaret edilen açıklamada, İsrail’in yerleşim birimlerinin ek inşası, genişletilmesi ve yasallaştırılmasına ilişkin açıklamalarından dolayı derin endişe ve korku yaşandığı belirtildi.
Açıklamada, Filistinlilere ve İsraillilere yönelik olanlar da dahil olmak üzere sivillere yönelik her türlü şiddet eylemi kınandı.
Açıklamada, tüm taraflara olay yerinde durumu ağırlaştıracak provokatif hareketlerden, provokatif ve provokatif söylemlerden kaçınmaları ve sükunetlerini korumaları çağrısında bulunuldu.
Malta’nın BM Daimi Temsilcisi Vanessa Frazier yaptığı açıklamada, “Güvenlik Konseyi, İsrail’in devam eden yerleşim faaliyetlerinin 1967 sonları nedeniyle iki devletli çözümün uygulanabilirliğini tehlikeli bir şekilde riske attığını vurguladı.” dedi.
Frazier, Güvenlik Konseyi’nin tüm tarafların uluslararası yükümlülüklerini ve taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğinin altını çizdiğini belirterek, “Konsey, Filistin topraklarının müsaderesinden yerleşim yerlerinin meşrulaştırılmasına, Filistin’in yıkılmasına kadar barışı bozmaya tek başına kararlıdır. Filistinlilerin meskenleri ve Filistinli sivillerin yerinden edilmesi. Taraflı her türlü tedbire şiddetle karşı çıkıyor.” sözünü kullandı.
İsrail’de Benjamin Netanyahu hükümeti, geçen hafta bölgedeki şiddeti gerekçe göstererek, Batı Şeria’da daha önce yasa dışı olarak kurulmuş 9 yerleşim yerine ruhsat vereceğini ve mevcut yerleşim yerlerini genişleteceğini duyurdu. İsrail hükümetinin bu adımla Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerine yaklaşık 10 bin yeni hane ekleyeceği belirtildi.
Aralarında Türkiye ve ABD’nin de bulunduğu birçok ülke, İsrail’in yeni yasa dışı Yahudi yerleşim planlarına karşı çıktı.
Filistin yönetimi de BMGK geçici üyesi BAE aracılığıyla konuyu BMGK’ye taşıdı.