Çölyak hastaları ve ailelerine aşçılık eğitimi verildi
Karabük Halk Eğitim Merkezi’nde açılan kursta çölyak hastaları ve ailelerine aşçılık eğitimi veriliyor.
Mayıs ayından bu yana haftada 3 gün 6 saat olarak verilen kursun katılımcıları, Türkiye’nin desteğiyle satın aldıkları malzemelerle glütensiz ekmek, kurabiye, pizza, pide, tatlı, tarhana, taze börek ve erişte yapıyor. Valilik ve Türk Kızılayı tarafından usta eğitmenler eşliğinde gerçekleştirildi.
Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Hareket Sevinç, başta ince bağırsaklar olmak üzere vücudun tüm organlarını etkileyen çölyak hastalığının tedavisi için glutenin yaşamdan çıkarılması gerektiğini söyledi.
Birçok merkezde çocuk hastalar için glutensiz ürünlere ulaşmanın zor olduğunu belirten Sevinç, “Karabük’te böyle bir merkezin açılmasıyla büyüklerimizin öncülüğünde özellikle çocuk hastalar için bir fırın yapıldı. Bu fırında ihtiyaçları olan glütensiz ekmek, makarna, tatlı ve erişteleri İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden alıyor, onun da katkılarıyla burada hazırlayıp haftanın belirli günleri evine götürüyor.” söz konusu.
“Çölyak hastalarına besin üretmeyi ve tüketmeyi öğrettik”
Karabük Halk Eğitim Merkezi usta öğreticisi Emine Işık Yavuz da kursta çölyak hastalarına besin üretmeyi ve tüketmeyi öğrettiklerini anlattı.
Özellikle çocukların tatlı ihtiyaçları için çalıştıklarını belirten Yavuz, “Annesi çölyak olan öğrencilerim de oluyor. Bir araya geliyorlar. Kursa kayıtlı 28 öğrencimiz var. Amacımız Karabük’teki tüm çölyak hastalarına ulaşmak. Burada yapılan yemekler çölyak hastası ailelere de ulaştırılıyor.” dedi.
Çölyak hastası bir çocuğu olan Hatice Kara, merkezdeki çalışmaları yaptıklarını ve çocuklarına götürdüklerini söyledi. Kara, daha önce evde yaptığı yemekleri merkezde kurallara uyarak hazırladığını dile getirdi.
Kursiyerlerden Ayşe Sezer, çölyak hastalığına yakalandığını 4 yıl önce öğrendiğini, 15 yaşındaki kızı Emine’nin ise 3 yıl önce aynı hastalığa yakalandığını söyledi.
Hastalığını geç öğrendiğini ancak 4 yıldır diyetini uyguladığını belirten Sezer, “Kızım diyetini hiç bozmadı. Kurstan önce evde ürünler yapardık ama olmuyordu. Çok vardı. evde yapıp çöpe attığım ürünler.Burada hocam bize ürün yapmayı öğretti.Şimdi burada öğrendiklerimi evde uyguluyorum.Kızım “Okula gidiyor. Kantinden bir şey almanın bir yolu yok. Onu besliyorum. Biz burada ne isterse yaparız, o okulda yer” sözlerini kullandı.